0555 221 14 94

Google+ Gökhan ile bağlantıya geçebilirsiniz.

ssd veri kurtarma ve güvenli silme

SSD'lerin popülerliğinin artmasıyla beraber işletim sistemleri artık doğru byte'lara erişemediği için silme ve kurtarma işlemleri değişiklik göstermekteler. Hücre doldurulup boşaltılmasına SSD denetleyicisi kendi başına karar vermekte. Bu hem veri kurtarılmasını engellemekte, hem de Eraser gibi yazılımların üste yazma etkinliğini kısıtlamakta. Bunun yerine üzerine yazılması gereken dosya MFT'de silinmiş olarak işaretleniyor ve denetleyici diğer flash hücrelerini gelişigüzel doldurarak Eraser'a aktarıyor.
Veri kurtarma
Manyetik sabit diskte geçerli prosedür, SSD'de veri kurtarma için uygulanabilmekte. Bu yüzden Recuva gibi ücretsiz yazılımlar, silinen verileri kurtarabiliyor ama verilerin üzerine yazamıyor. SSD'lerde yedek bir hafıza bulunuyor ve bu boş alan işletim sistemi tarafından görüntülenemiyor. Genellikle bu boş alan toplam disk alanının %7'lik bir kısmını kullanıyor. Denetleyici bu alanı, bozulan blokların yerine kullanıyor. Boş alana erişim, kurtarma merkezleri için sorun olmuyor. Çünkü veri kurtarmada SSD denetleyici emüle ediliyor. Geri kurtarma mühendisliği sayesinde çalışma biçimi taklit ediliyor.
Veri kurtarmada başka bir sorun da Windows 7'nin desteklediği TRIM özelliği. TRIM komutu ile Windows, son silinen verilerin bilgisini denetleyiciye göndererek hangi flash hücrelerinin güvenli bölgeden boşaltılması gerektiği öğreniliyor. Bu yazma hızını büyük oranda azaltıyor. Çünkü denetleyici, yenilerini doldurmadan hazırdaki tanımlı hücreleri boşaltmak durumunda kalıyor. TRIM, belli oranda hücreleri silebiliyor ama bir süre önce sildiği verilere tekrar ulaşılabilmesini de imkansız hale getiriyor. Bu yüzden programlara bel bağlayıp bilinçsiz müdahaleler yapmak yerine profesyonel hizmet almak, atılması gereken doğru adımdır.
Güvenli silme:
SSD'lerin üzerine tekrar yazabilmek için boş alanı da kapsayacak biçimde yazılabilir. Bu işlem için denetleyici firmware'ine ATA komutu olan Secure Erase yazılmalı ve SSD, SATA üzerinden bağlanmış olmalıdır. Harici USB diskler, SCSI komutlarının ATA'ya dönüştürülmesini denetlemelidir. Bu işlem, 3 yaşından eski olmayan tüm disklere uygulanabilir. Güvenli silme işlemi için Linux üzerinde çalışmak daha iyi sonuçlar verecektir. İlk olarak Windows yazılımı olan UNetbootin ile USB bellekte Parted Magic oluşturulur. Daha sonra bellekle bilgisayarı açıp Disk Eraser ı çalıştırılır. Önce Internal: Secure Erase Commandı, daha sonra açılan diyalog penceresinden SSD seçilir ve gerekli onaylar verilir. Uygulamanın donduğu hallerde sistemin yeniden başlatılması gerekir. Anlatımdan da anlaşılacağı gibi güvenli silme işlemi, oldukça uzun ve meşakatli bir işlemdir. Bu işleme dair yeterli tecrübeniz yoksa herşeyi birbirine karıştırp sistem aksaklığına ya da bozulmasına neden olabileceğinizi de unutmayın.

V.K.S. Kadıköy, Caferağa Mahallesi, Sarrafali Sokak, No:25/12 Kadıköy / İstanbul
V.K.S. Beşiktaş, Ortabahçe Cad.Yeni Hamam Sok.No:9/22-23 Beşiktaş - İSTANBUL

vBulletin counter